Skip to main content

Heeft u een whiplash opgelopen en ervaart u naast fysieke klachten ook psychisch letsel? Dan heeft u wellicht recht op smartengeld voor uw whiplash klachten. Wat smartengeld is, wanneer u daar recht op heeft en hoe u dit claimt, leggen wij u graag uit. Wilt u liever direct vrijblijvend advies van een van onze letselschade specialisten? Vul dan onze gratis letselschadescan in!

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een andere benaming voor een emotionele schadevergoeding. Een geldbedrag dus, dat wordt uitbetaald ter compensatie van geleden emotionele schade. Deze schade kan daarmee vanzelfsprekend niet hersteld worden, dus gaat het om een symbolisch bedrag ter erkenning van het leed dat u is aangedaan. Kunt u door uw whiplash klachten bijvoorbeeld nog maar zelden naar verjaardagsfeestjes, omdat de vele prikkels u pijn bezorgen? Dan kunt u met dit geldbedrag wellicht andere leuke dingen ondernemen die voor u wel haalbaar zijn. Alles om de levensvreugde die u is afgenomen enigszins terug te geven.

Immateriële schade

Smartengeld wordt dan ook uitgekeerd wanneer er sprake is van emotionele schade – oftewel immateriële schade – die logischerwijs het gevolg is van het ongeval waarbij u betrokken bent geweest. U bent bijvoorbeeld bang om de auto in te stappen, uit angst om wederom aangereden te worden. U bent moe, omdat u door nachtmerries die u herinneren aan het ongeval uit uw slaap wordt gehouden. U heeft uw vakantie moeten afzeggen omdat u in het ziekenhuis belandde. U miste de verjaardag van uw zoon of de diploma-uitreiking van uw dochter. U kunt geen volle dagen meer werken, omdat u zich niet meer zo lang kunt concentreren. Daardoor kunt u ook uw hobby – borduren – niet meer uitvoeren. U zwom op hoog niveau, maar mist sinds het ongeval de beweeglijkheid in uw schouders om vaart te maken in het water.

Talloze voorbeelden van gevolgen die whiplash klachten kunnen veroorzaken. In al deze voorbeelden is er sprake van een gebrek aan levensvreugde. Iets waar u blij van werd kunt u niet of in mindere mate doen. Daardoor bent u minder gelukkig dan u zou zijn geweest als u niet was aangereden. Dit verschil in geluk is het gebrek aan levensvreugde waarvoor u een compensatie in de vorm van smartengeld ontvangt.

Schadeloosstelling

Om een whiplash schadevergoeding uit te kunnen keren, moet u echter wel een tegenpartij aansprakelijk stellen. Bent u aangereden doordat een andere automobilist bijvoorbeeld door rood reed? Dan is het vrij duidelijk wie aansprakelijk gesteld kan worden. U wordt in dit geval waarschijnlijk schadeloos gesteld en kunt al uw schade verhalen op degene die u heeft aangereden.

Mocht er sprake zijn van een ongeval waarin beide partijen een rol speelden, dan kan het zijn dat de tegenpartij slechts gedeeltelijk aansprakelijk wordt gesteld. U kunt dan alleen de schade die betrekking heeft op dat gedeelte verhalen op de tegenpartij. De overige schade blijft voor uw eigen rekening. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u van achteren wordt aangereden door iemand die de snelheidslimiet overschreed, terwijl u zelf stilstond voor groen licht. In dit geval speelde u zelf ook een rol in de aanrijding, aangezien u stilstond in een situatie waarin u in beweging had moeten zijn. Er zal in een dergelijke situatie gekeken worden naar alle factoren die meespeelden in de totstandkoming van het verkeersongeval en op basis daarvan zal een verdeling van de aansprakelijkheid plaatsvinden. Dat geldt zowel voor de materiële schade als voor de immateriële schade oftewel emotionele schade.

Wat is een whiplash?

Wanneer u whiplash letselschade oploopt, kan er immers van beide soorten schade sprake zijn. Een whiplash is namelijk een aandoening aan uw nek waarvoor u behandeld moet worden en waar u soms maanden- of zelfs jarenlang last van kunt houden. Een whiplash wordt veroorzaakt door de brute kracht waarmee uw hoofd tijdens een aanrijding van de ene naar de andere kant wordt geslingerd. Van achteren naar voren of van links naar rechts bijvoorbeeld. Dit gebeurt met zo’n enorme snelheid en op zo’n abrupte manier, dat de weefsels in uw nek een flinke klap krijgen. Er kunnen scheurtjes in uw spieren ontstaan en zenuwen kunnen ontregeld raken. Hierdoor kunt u whiplash klachten krijgen zoals een pijnlijke en stijve nek, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Whiplash klachten

Deze klachten kunnen met behulp van voldoende rust, de juiste oefeningen, een gezonde lichaamshouding en eventueel medicatie na verloop van tijd afnemen en zelfs volledig verdwijnen. Het kan echter ook zijn dat u maandenlang, jarenlang of zelfs de rest van uw leven klachten houdt. Of uw klachten verdwijnen en wanneer, is onder andere afhankelijk van de complexiteit van uw whiplash en de snelheid waarmee de diagnose is gesteld. Hoe sneller uw diagnose wordt gesteld en u met een adequate behandeling kunt starten, hoe groter de kans dat uw klachten na verloop van tijd afnemen. Het is daarom aan te raden zo snel mogelijk na het ongeval een arts te bezoeken, zodat andere oorzaken van uw klachten kunnen worden uitgesloten en u direct met de juiste behandeling kunt beginnen. Bovendien kunt u op dat moment ook meteen contact met ons opnemen om uw letselschadetraject te starten!

Whiplash letselschade

Materiële schade

Als gevolg van uw whiplash loopt u namelijk vanaf het moment van het ongeval zowel materiële als immateriële schade op. Materiële schade is schade die aantoonbaar is en waarvan u rekeningen, facturen of bonnetjes kunt overleggen. Uw auto die onherstelbaar beschadigd is geraakt, uw gesneuvelde bril en de kleren die kapot zijn geknipt om u te kunnen behandelen – allemaal kosten die al op de dag van het ongeval gemaakt zijn. Daarna volgen uw medische kosten: kosten voor uw ziekenhuisopname, voor medicatie, voor onderzoeken en voor behandelingen. Heeft u geen auto of kunt u zelfs (tijdelijk) niet meer rijden, dan moet u het openbaar vervoer of een taxi gebruiken. Bewaar de bonnetjes die u hiervan krijgt goed! Al deze aantoonbare kosten vallen onder uw materiële schade. Heeft de tegenpartij volledige aansprakelijkheid erkend, dan kunt u een letselschadevergoeding verwachten die al deze kosten dekt.

Immateriële schade

Naast materiële schade loopt u echter ook immateriële schade of emotionele schade op als gevolg van uw aanrijding. Schade die niet aantoonbaar is, maar wel degelijk een grote impact op uw leven heeft. Deze schade kan helaas niet ‘terugbetaald’ worden en geen enkel geldbedrag kan het verdriet, de angst en de frustratie die u zijn aangedaan compenseren. Een passende financiële tegemoetkoming kan echter wel de erkenning bieden waar u naar op zoek bent en kan het u op andere vlakken iets gemakkelijker maken. Onze juristen doen er dan ook alles aan om voor u zowel een passende materiële als immateriële schadevergoeding te claimen!

Hoogte smartengeld whiplash

Hoeveel smartengeld u ontvangt bij een whiplash is van tevoren onmogelijk in te schatten. Dit bedrag is namelijk sterk afhankelijk van diverse factoren. Waar het bij materiële schade gaat om een bewijsbaar bedrag aan kosten die u heeft gemaakt, gaat het bij immateriële schade om een relatief gevoel van afname van levensvreugde. Hoeveel vreugde u is afgenomen, is zeer persoonlijk. Het heeft te maken met de complexiteit en duur van uw whiplash klachten, maar ook met uw leeftijd en toekomstperspectief. Bent u nog jong, had u grote ambities en werkte u toe naar mooie toekomstplannen die nu in het water zijn gevallen? Dan kunt u een grotere hoeveelheid smartengeld verwachten dan iemand die op leeftijd is en al veel van zijn dromen heeft waargemaakt.

Bij het vaststellen van de hoogte van het smartengeld bij een whiplash wordt dus rekening gehouden met zowel uw huidige situatie als uw toekomstperspectief. Hebben uw klachten bijvoorbeeld impact op het werk dat u deed en graag zou willen blijven doen? Had u een grote hobby die u na het oplopen van uw whiplash moest opgeven? Was u een echte huismus die al niet zoveel buiten de deur deed of ging u voorheen elk weekend op stap en moet u nu noodgedwongen uw vrijdagavond op de bank doorbrengen? Het maakt voor uw afname in levensvreugde en dus ook de hoogte van uw smartengeld een groot verschil!

Smartengeld voorbeelden

De precieze hoogte van het smartengeld dat onze letselschade juristen voor u claimen bepalen zij aan de hand van de Smartengeldgids. Deze gids staat bomvol voorbeelden van casussen waarin smartengeld is uitgekeerd, waaronder ook smartengeld bij een whiplash. Omdat uw vaste jurist van Sterk Letselschade uw verhaal door en door kent, kan hij of zij een goede vergelijking maken tussen uw situatie en de in de Smartengeldgids beschreven casussen. Op basis van deze vergelijking komt de jurist van ons letselschade bureau tot een passende hoeveelheid smartengeld waarop u volgens hem of haar recht heeft. Hij of zij gaat daarbij altijd voor het maximaal haalbare en zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de tegenpartij u zoveel mogelijk uitkeert.

Whiplash schadevergoeding

Wanneer kunt u deze whiplash schadevergoeding, bestaande uit een materiële schadevergoeding en smartengeld, verwachten? Een voorschot op uw volledige whiplash schadevergoeding ontvangt u in ieder geval vrij snel. De definitieve berekening van uw letselschade kan echter pas plaatsvinden wanneer uw medische situatie stabiel is. Dat wil zeggen: wanneer u genezen bent of wanneer de artsen geen verdere verbetering of verslechtering van uw situatie verwachten. Pas dan is duidelijk hoeveel kosten u daadwerkelijk heeft gemaakt en hoeveel emotionele schade u heeft geleden en eventueel nog zal lijden.

Gezien de aard van whiplash klachten kan het tot wel enkele jaren duren voordat deze definitieve berekening tot stand komt. U hoeft echter niet al die tijd op uw whiplash schadevergoeding te wachten! In de tussentijd ontvangt u één of meerdere voorschotten op uw totale uitkering. Onze juristen regelen dit voor u, zodat u naast alle zorgen die u al heeft, in ieder geval geen extra geldzorgen krijgt. Maakt u zich ook niet  druk om eventueel protest vanuit de tegenpartij: deze profiteert door het uitkeren van voorschotten van een lagere wettelijke rente op uw complete letselschadevergoeding en zal dus naar verwachting al snel instemmen met het treffen van een dergelijke regeling.

Onze service

Gratis hulp bij letselschade

Wij kunnen u kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade. Wij verhalen onze kosten rechtstreeks op de de verzekeraar van de wederpartij, waardoor u niet later verrast wordt door kosten voor rechtsbijstand.

Duidelijke communicatie

Graag geven wij helder en duidelijk advies. Mochten er onverhoopt vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Ons kantoor gaat met de tijd mee, dat betekent dat u uw vragen ook per WhatsApp kunt toezenden.

Intake

Onze juristen bespreken graag geheel vrijblijvend uw zaak met u. Omdat wij u graag zien en kennis met u maken, kunt u kosteloos op kantoor langs komen om het door u overkomen ongeval te bespreken. Zo zorgen wij ervoor dat uw zaak meteen goed wordt opgepakt.

Maximale vergoeding

Onze juristen zullen er aan doen om de maximale vergoeding eruit te halen, zodat u een vergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Betrokken letselschadejurist

U heeft bij ons kantoor één aanspreekpunt en dat is de jurist die uw dossier behandelt. Zo zorgen wij ervoor dat onze juristen betrokken en volledig op de hoogte zijn van uw zaak.

Heel Nederland

Onze kantoren zijn gevestigd in Amsterdam en in Utrecht. Vanuit deze steden kunnen wij u in heel Nederland bedienen. Indien gewenst of noodzakelijk komen onze juristen bij u thuis langs om uw zaak te bespreken.

Smartengeld whiplash claimen

Nu u alles weet over smartengeld bij een whiplash rest alleen nog de vraag: hoe claimt u dit? Heel eenvoudig, door een letselschade traject te starten bij Sterk Letselschade. U krijgt bij ons één vaste contactpersoon aangewezen, die u tijdens het gehele traject begeleidt. Zo hoeft u slechts één keer uw verhaal te doen en kunt u voor vragen altijd bij dezelfde persoon terecht. Deze jurist kent uw situatie bovendien tot in detail en kan u daardoor optimaal van dienst zijn. Hij of zij zal u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en zal aan u doorgeven welke bewijzen u dient te verzamelen om uw letselschadeclaim te ondersteunen. Over juridische processen zoals de schadeloosstelling hoeft u zich niet druk te maken: richt u zich op uw herstel, dan richten wij ons op uw schadeclaim.

Neem direct contact met ons op om uw letselschadetraject te starten of vul eerst de gratis letselschadescan in om vrijblijvend advies te ontvangen van onze letselschade experts!

Wat zeggen onze clienten

De dienstverlening was geweldig. De juristen hebben verstand van hun vak.

Dhr. R. SmithFysiotherapeut

Mijn jurist heeft mij en mijn gezin uitstekend geholpen om onze schade te verhalen. Ik ben enorm blij dat ik bij Sterk terecht ben gekomen. Zeker een aanrader!

Dhr. M. Boulfirass

De eerste week van het ongeval zat ik met heel veel vragen. Gelukkig kon mijn jurist al mijn vragen zodanig beantwoorden zodat ik met een gerust hart kon slapen. In de tweede week werd direct mijn voertuigschade vergoed en in die zelfde week heb ik tevens mijn voorschot gekregen.

Mw. R.S. Soekarnsingh

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschade juristen hebben alle kennis in huis om uw belangen optimaal te behartigen en u in woord en daad bij te staan. Wij helpen u vanaf de intake tot en met de afwikkeling van uw zaak en alle handelingen die er tussen in zitten. Denk hierbij aan het aansprakelijk stellen van de wederpartij en het inventariseren en onderbouwen van uw schade. U krijgt hierbij advies op maat, want elke zaak is anders. Daarnaast bent u in overleg altijd welkom om bij ons op kantoor uw zaak verder te bespreken. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met een van onze juristen.

Bel 020 – 369 01 65

Letselschade scan