Skip to main content

Levert een whiplash letselschade op? Absoluut, u zult immers medische kosten maken en ook emotionele schade ervaren. Kunt u voor een whiplash schadevergoeding ontvangen? Ja, mits de tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden. Deze en meer vragen omtrent de afwikkeling van letselschade na een whiplash beantwoorden wij graag voor u in dit artikel. Heeft u meer of andere vragen voor ons? Neem dan gerust contact met ons op!

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een regelmatig voorkomende aandoening na een ongeval zoals een aanrijding. Door een plotselinge en krachtige beweging van de nek raakt de nekspier verrekt. Als u bijvoorbeeld van achteren wordt aangereden, wordt uw hoofd eerst met flinke kracht naar achteren en vervolgens weer naar voren geslingerd. Hierdoor krijgen de spieren en weefsels in uw nek een flinke klap en kunnen deze beschadigd raken.

Als gevolg van een whiplash ontstaan klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Daarnaast kunnen ook cognitieve klachten ontstaan, zoals concentratieproblemen, vergeetachtigheid, emotionele instabiliteit en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Op basis van deze symptomen en de toedracht van het ongeval kan een arts de diagnose whiplash stellen. De behandeling die volgt is afhankelijk van het moment van het stellen van de diagnose en de complexiteit van de whiplash. Direct na het ongeluk kan het dragen van een halskraag verlichting bieden en zowel rust als het aanleren van een betere lichaamshouding kunnen bijdragen aan vermindering van de klachten. Er bestaan echter ook diverse andere behandelmethoden en medicijnen die de symptomen van een whiplash bestrijden.

De meeste patiënten zijn na een half jaar weer zo goed als klachtenvrij, maar een kleine minderheid houdt chronische klachten. Dit zorgt vaak voor lastige situaties op bijvoorbeeld het werk, met verzekeringen en in medische keuringen. Raakt u door een whiplash arbeidsongeschikt? Dan zijn zowel de financiële als emotionele gevolgen natuurlijk enorm. Een whiplash is immers niet wetenschappelijk aantoonbaar, waardoor patiënten regelmatig op veel onbegrip stuiten.

Whiplash letselschade

Als u whiplash klachten heeft, vraagt u zich misschien af: had ik een whiplash kunnen voorkomen? Een whiplash wordt echter niet veroorzaakt door een onjuiste positie van de hoofdsteunen of uw plek in de auto. Het risico op een whiplash is zelfs niet afhankelijk van de snelheid van de auto of van de kant van waaruit de auto wordt aangereden. U kunt een whiplash dus niet zelf voorkomen. De enige verantwoordelijke voor een whiplash is degene die het ongeluk heeft veroorzaakt.

De letselschade die u oploopt ten gevolge van uw whiplash kunt u verhalen op degene die u heeft aangereden, mits u zijn of haar aansprakelijkheid kunt bewijzen. Dat hoeft u natuurlijk niet zelf te doen! Rust is voor u op dit moment immers van groot belang en onnodige zorgen bevorderen uw herstel zeker niet. Laat het verhalen van uw whiplash letselschade dus liever over aan onze ervaren juristen!

Hoeveel letselschadevergoeding ontvangt u?

We begrijpen dat u zich wel afvraagt hoeveel letselschadevergoeding u ontvangt. Dit bedrag is zeer variabel en vaak pas jaren na het ongeval definitief. U zult immers medische kosten maken ten behoeve van het stellen van de diagnose whiplash, eventuele medicatie en uw behandeling. Afhankelijk van uw herstel blijven deze kosten maanden tot zelfs jaren oplopen. En dan hebben we het alleen nog maar over uw materiële letselschadevergoeding. Dit is de schadevergoeding die u ontvangt over de materiële schade die u heeft geleden. Hieronder vallen alle kosten waarvan uw bewijzen kunt overleggen, zoals rekeningen van het ziekenhuis, facturen van de apotheek en bonnetjes van de ritten die u met het openbaar vervoer heeft moeten maken omdat uw auto onherstelbaar beschadigd is geraakt tijdens het ongeval.

Whiplash psychisch

Naast materiële schade is er bij een whiplash namelijk vaak immateriële schade, ook wel emotionele schade genoemd. Deze schade is een stuk lastiger aan te tonen, maar minstens net zo belangrijk als de materiële schade! Immateriële of emotionele schade is schade in de vorm van verlies van levensvreugde. De pijn die u maandenlang heeft ervaren of wellicht nog steeds ervaart, het verdriet om wat u een poosje niet meer kon doen of misschien zelfs nooit meer kunt doen en de angst die u sinds het ongeluk voelt zodra u de auto instapt. Alle emoties die u ervaart als gevolg van het ongeval, behoren tot uw emotionele of immateriële schade.

In het geval van een whiplash kan het bijvoorbeeld specifiek gaan over de feestjes waar u niet meer heen kunt, omdat u zo gevoelig bent geworden voor licht en geluid. Over de boeken die u niet meer kunt lezen, omdat u zich niet meer kunt concentreren. Of over de schaamte die u ervaart omdat u verjaardagen van vrienden en familie vergeet. Deze schade kunt u niet bewijzen door middel van bonnetjes en facturen, maar heeft wel een enorme impact op uw leven. Bij Sterk Letselschade doen we dan ook ons uiterste best om een passende emotionele schadevergoeding voor u te claimen!

Onze service

Gratis

Wij kunnen u kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade. Wij verhalen onze kosten rechstreeks op de de verzekeraar van de wederpartij, waardoor u niet later verrast wordt door kosten voor rechtsbijstand.

Duidelijke communicatie

Graag geven wij helder en duidelijk advies. Mochten er onverhoopt vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Ons kantoor gaat met de tijd, dat betekent dat u uw vragen ook per Whatsapp kunt toezenden.

Intake

Onze juristen bespreken graag met u geheel vrijblijvend uw zaak. Omdat wij u graag zien en kennis met u maken, kunt u kosteloos op kantoor langs komen om het door u overkomen ongeval te bespreken. Zo zorgen wij ervoor dat uw zaak meteen goed wordt opgepakt.

Maximale vergoeding

Onze juristen zullen er aan doen om de maximale vergoeding eruit te halen, zodat u een vergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Betrokken letselschadejurist

U heeft bij ons kantoor één aanspreekpunt en dat is de jurist die uw dossier behandelt. Daardoor zorgen wij ervoor dat onze jursisten betrokken en volledig op de hoogte zijn van uw zaak.

Heel Nederland

Ons kantoor is gevestigd in Amsterdam en in Utrecht. Dat betekent dat wij vanaf deze steden u in heel Nederland kunnen bedienen. Indien gewenst of noodzakelijk komen onze juristen bij u thuis langs om uw zaak te bespreken.

Smartengeld whiplash

Hoeveel letselschadevergoeding u ontvangt voor uw emotionele whiplash klachten is echter nog lastiger te bepalen dan de hoogte van uw materiële schadevergoeding bij whiplash letselschade. Het verdriet dat u voelt wanneer u weer eens vroeg naar bed moet omdat u zo slecht slaapt is niet in geld uit te drukken. De frustratie die u ervaart wanneer u zich niet kunt concentreren, valt niet om te rekenen naar een geldbedrag. Daarnaast spelen ook andere factoren mee, zoals uw leeftijd en uw toekomstplannen. Wanneer u nog jong bent en uw toekomstdromen in rook ziet opgaan, ontvangt u logischerwijs een hogere emotionele schadevergoeding (ook wel ‘smartengeld’ genoemd) dan wanneer u al wat ouder bent en veel van uw dromen waar heeft kunnen maken. Kortom: de hoogte van het smartengeld voor uw whiplash wordt bepaald door de mate waarin uw levensvreugde is afgenomen.

Om een redelijke inschatting te maken van het smartengeld waar u recht op hebt, maken onze juristen gebruik van de Smartengeldgids. Hierin staan talloze emotionele schadevergoedingen die in het verleden zijn uitgekeerd. Deze casussen dienen als vergelijkingsmateriaal voor uw situatie. Nadat u uw verhaal heeft gedaan bij de juristen van Sterk Letselschade, vergelijken zij uw casus met de casussen uit de Smartengeldgids. Op basis daarvan maken zij een inschatting van de hoogte van het smartengeld dat u kunt claimen.

Wat zeggen onze clienten

De dienstverlening was geweldig. De juristen hebben verstand van hun vak.

Dhr. R. SmithFysiotherapeut

Mijn jurist heeft mij en mijn gezin uitstekend geholpen om onze schade te verhalen. Ik ben enorm blij dat ik bij Sterk terecht ben gekomen. Zeker een aanrader!

Dhr. M. Boulfirass

De eerste week van het ongeval zat ik met heel veel vragen. Gelukkig kon mijn jurist al mijn vragen zodanig beantwoorden zodat ik met een gerust hart kon slapen. In de tweede week werd direct mijn voertuigschade vergoed en in die zelfde week heb ik tevens mijn voorschot gekregen.

Mw. R.S. Soekarnsingh

Wanneer letselschade vergoeding

Wanneer ontvangt u dan wel uw letselschade vergoeding? In de meeste gevallen ontvangt u van de aansprakelijke partij een voorschot. De juristen van Sterk Letselschade zorgen ervoor dat u al snel een deel van uw whiplash letselschade vergoeding uitgekeerd krijgt. U kunt erop rekenen dat de aansprakelijke partij hier geen probleem van zal maken, want ook deze profiteert van het uitkeren van voorschotten. Dat zorgt er namelijk voor dat de rente op uw totale uitkering niet te hoog oploopt. Zowel uw recht op smartengeld als de wettelijke rente voor de aansprakelijke partij starten namelijk op de dag van het ongeval, omdat u vanaf die dag emotionele schade lijdt.

Hoeveel voorschotten u ontvangt, hangt af van hoe lang het duurt voordat uw totale letselschade vergoeding kan worden berekend. Dit kan pas wanneer uw medische toestand stabiel is. Zolang u nog behandelingen ondergaat of er nog kans is op verbetering of verslechtering van uw situatie, laat de definitieve berekening op zich wachten.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

U hoeft zich daarover zelf echter niet druk te maken! Zodra u uw verhaal heeft verteld aan een van onze juristen, kunt u uw zorgen uit handen geven. Om te voorkomen dat u telkens opnieuw uw verhaal moet vertellen, krijgt u bij Sterk Letselschade namelijk een vast aanspreekpunt. Uw contactpersoon – een van onze ervaren juristen – begeleidt u dus gedurende het gehele traject.

Nadat u samen heeft bepaald hoe uw letselschadetraject eruit gaat zien, stelt onze letselschadespecialist een plan van aanpak voor u op. We vragen u de benodigde bewijsstukken aan te leveren en houden u uiteraard op de hoogte van de status van uw schadeclaim. Een hele belangrijke eerste stap is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. In het geval van een whiplash letselschade claim zal het meestal gaan om degene die u heeft aangereden. Erkent de tegenpartij de schade volledig, dan wordt u schadeloos gesteld. In dat geval kunt u al uw whiplash letselschade, zowel de materiële als immateriële schade, verhalen op de aansprakelijke partij. Wordt de tegenpartij slechts gedeeltelijk aansprakelijk gesteld, dan kunt u alleen voor het erkende gedeelte een letselschade claim indienen.

Letselschade jurist

Het is prettig dat u weet hoe deze regelingen globaal werken, maar u hoeft ze natuurlijk niet tot in detail te kennen. U kunt erop vertrouwen dat uw vaste letselschade jurist alles voor u regelt! Hij of zij regelt de afwikkeling van uw letselschadeclaim van begin tot eind. Het contact met de tegenpartij verloopt dan ook volgens uw letselschade jurist. Na de aansprakelijkheidsstelling van de tegenpartij zal de letselschade specialist een voorstel indienen om regelingen te treffen omtrent uw letselschadevergoeding.

Of uw traject nu weken, maanden of zelfs jaren duurt – u kunt altijd bij uw letselschade jurist terecht met vragen. Ondertussen hoeft u niet te piekeren over de juridische kosten die hierbij komen kijken, want ook deze worden in de meeste gevallen vergoed door de aansprakelijke partij. Na afloop van uw letselschadetraject zal uw letselschade jurist ervoor zorgen dat uw dossier netjes wordt afgerond en zorgvuldig wordt bewaard.

Kortom: u richt zich volledig op uw herstel en de letselschade specialist van Sterk Letselschade richt zich volledig op uw schadeclaim. U kunt direct contact met ons opnemen om de aanvraag van uw whiplash letselschade vergoeding te starten. Wilt u eerst vrijblijvend advies ontvangen van een van onze letselschade experts? Vul dan gratis onze letselschadescan in!

Gratis intake? Neem vrijblijvend contact op

Het gratis intakegesprek is geheel vrijblijvend en ook kunnen wij u vaak kosteloos helpen bij het verhalen van de letselschade. Wilt u meer informatie over letselschade of bent u op zoek naar een gedegen advies, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bel 020 – 369 01 65

Letselschade scan